Ekonomi

Doların gücü küresel merkez bankalarını zorluyor

ABD dolarının gücü, enflasyon endişelerinin artması ve ABD Merkez Bankası’nın beklenen faiz indirimlerinin artık daha az olası görünmesi nedeniyle dünya çapındaki merkez bankalarının para politikasını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Doların gücü küresel piyasaları etkiliyor, Asya’daki para birimlerini etkiliyor ve finans liderleri arasında tartışmalara yol açıyor.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, yenin 34 yılın en düşük seviyesine gerilemesini piyasa müdahalesine başvurmadan çözme arzusunu dile getirdi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Kore Maliye Bakanı ile yapılan benzeri görülmemiş bir toplantı, ABD’nin düşen Asya para birimlerinin neden olduğu sorunları kabul etmesine yol açtı. Bu kabulün, Ekim 2022’den bu yana görülmemiş bir hareketle, aşırı kur oynaklığını caydırmayı amaçlayan önümüzdeki G7 açıklamasını şekillendirmesi bekleniyor.

Federal Rezerv Başkanı Jay Powell, ABD’de faiz indirimlerinin daha önce öngörüldüğü kadar kısa sürede gerçekleşmeyebileceğini belirtti. Eş zamanlı olarak Japonya Merkez Bankası da olası faiz artışlarının kademeli olacağının sinyalini verdi ve 25 Nisan’da başlayacak politika toplantısından daha fazla ayrıntı çıkması bekleniyor.

Asya’nın diğer bölgelerinde, para birimleri güçlü dolar karşısında zorlanmaya devam ediyor ve birçoğu son yılların en düşük seviyelerine ya da rekor düşük seviyelere ulaştı. Bu durum, büyümeyi desteklemek için faiz indirimi ihtiyacını para biriminin daha fazla değer kaybetmesi riskiyle dengeleme zorluğuyla karşı karşıya olan bölge merkez bankaları üzerinde baskı yaratıyor. 23-24 Nisan tarihlerinde toplanacak olan Endonezya Merkez Bankası, daha önceki faiz indirimi beklentilerinden farklı olarak faiz artırımını değerlendirebilir.

Piyasa katılımcıları, ABD enflasyonunun kalıcı olması ve petrol fiyatlarının bu yıl %14 artması nedeniyle enflasyon göstergelerini yakından takip ediyor. Nisan ayına ilişkin öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, özellikle hizmet sektöründe enflasyonun geri döndüğüne dair işaretler açısından incelenecek.

Mart ayı ABD PMI verisi, işletme girdi fiyatlarında son dört yılın en düşük seviyesini ortaya koyarken, Euro bölgesi enflasyonu Mart ayında %2,4’e gerilemiştir. Ancak, son ABD enflasyon rakamları ve petrol fiyatlarını etkileyen jeopolitik gerilimler yatırımcıların endişelerini artırdı.

Teknoloji sektöründe 23 Nisan’da Tesla (NASDAQ:TSLA), 24 Nisan’da Meta (NASDAQ:META) ve 25 Nisan’da Microsoft (NASDAQ:MSFT) ve Alphabet’ten (NASDAQ:GOOGL) önemli kazanç raporları bekleniyor.

Bu raporlar, ABD hisse senedi rallilerinin duraksadığı ve ABD’nin bu yıl faiz indirimine gitme olasılığının azaldığı bir döneme denk geliyor. Ayrıca, 26 Nisan’da açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin Mart ayı için %0,3 artış göstereceği tahmin ediliyor.

Avrupa bankaları toparlanma sinyalleri veriyor ve STOXX bankalar endeksi 2024 yılında %12 artış gösterdi. Sektör 2023’teki faiz artışlarından yararlandı, ancak analistler şimdi Haziran ayında başlaması beklenen Avrupa Merkez Bankası faiz indirimlerinin potansiyel etkisini değerlendiriyor.

Barclays, 2024 yılında Avrupa bankaları için sıfır kazanç artışı öngörürken, JPMorgan daha az kötümser bir görüşe sahip ve Avrupa bankalarının ticari emlak sektöründeki sorunlara karşı ABD’deki meslektaşlarına göre daha az savunmasız olabileceğini belirtiyor. BNP Paribas (OTC:BNPQY), Deutsche Bank ve Barclays’den gelecek kazanç raporları, sektörün sağlığı hakkında daha fazla bilgi sağlayacaktır.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberdoganhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu