İş

ABD’de İşsizlik Başvuruları Artış Gösterdi, Kasırga Etkisi Belirtildi

Geçen hafta işsizlik yardımı için başvuran Amerikalıların sayısında önemli bir artış yaşandı. Bu artışın kısmen Kasırga Helene’in etkileri ve Boeing’deki devam eden grev nedeniyle yaşanan geçici işten çıkarmalara bağlı olduğu belirtildi. Emek Bakanlığı, 5 Ekim’de sona eren hafta için mevsimsellikten arındırılmış toplam 258.000’e ulaşan ilk işsizlik yardımı başvurularında 33.000’lik bir artış olduğunu bildirdi.

Ekonomistler başvuruların yaklaşık 230.000 civarında olmasını bekliyordu, ancak Kuzey Carolina ve Florida’da mevsimsellikten arındırılmamış başvurularda büyük artışlar görüldü ve Washington eyaletinde de bir artış yaşandı. Eylül ayı sonlarında Florida ve ABD’nin Güneydoğusunun diğer bölgelerinde büyük hasara yol açan Kasırga Helene’in etkilerinin, işsizlik başvuruları verilerini bir süre daha etkilemeye devam etmesi bekleniyor.

İşgücü piyasası aynı zamanda Perşembe günü Florida’yı vuran Kasırga Milton’ın etkisine de hazırlanıyor. Kasırganın ölümcül hortumlar ve yaygın elektrik kesintileri de dahil olmak üzere yıkıcı etkisinin, istihdam rakamlarını daha da bozması muhtemel.

Boeing, geçen aydan bu yana yaklaşık 33.000 makinist tarafından sürdürülen grev nedeniyle binlerce çalışanı için geçici işten çıkarmalar başlattı. Grevdeki işçiler işsizlik yardımı almaya uygun olmasa da, grev tedarik zinciri ve Boeing’e bağlı diğer işletmeler üzerinde domino etkisi yaratarak ilave geçici iş kayıplarına yol açıyor.

Boeing’deki grevin, 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerinden kısa bir süre önce açıklanacak olan Ekim ayı istihdam raporunu etkilemesi bekleniyor. İşsizlik başvurularındaki artışa rağmen, işgücü piyasası Eylül ayında güçlü bir performans sergiledi; tarım dışı istihdamda önemli bir artış yaşanırken işsizlik oranı Ağustos ayındaki %4,2’den %4,1’e geriledi.

Ekonomistler, Federal Rezerv’in istihdamdaki olası bir düşüşü veya işsizlikteki artışı göz ardı ederek Kasım ayında 25 baz puanlık faiz indirimine gideceğini öngörüyor. ABD merkez bankası geçen ay gösterge faiz oranını 50 baz puan düşürerek %4,75-%5,00 aralığına çekmişti. Bu, 2020’den bu yana borçlanma maliyetlerindeki ilk düşüş olup işgücü piyasasına yönelik artan riskleri vurguluyor.

Ayrıca, ilk haftadan sonra yardım almaya devam eden kişi sayısı (işe alımların bir göstergesi olarak kabul ediliyor) 28 Eylül’de sona eren hafta için mevsimsellikten arındırılmış olarak 42.000 artarak 1.861.000’e yükseldi. Bu artış, ABD işgücü piyasasının şu anda karşı karşıya olduğu zorlukları daha da belirgin hale getiriyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu